vineri, 23 septembrie 2011

Managementul timpului

La un moment dat erau tare la modă cursurile de Time Management. Se făceau periodic. Majoritatea aveau la activ cel puţin un astfel de curs. Mă întreb dacă a făcut cineva un sondaj pentru a vedea eficienţa lor ulterioară. A venit criza şi au fost primele training-uri eliminate de pe lista de perfecţionare a angajaţilor. Oare de ce?
Ce legătură are managementul timpului cu mămicitul? Vă zic imediat. Mămicitul e cel mai bun training de Time management ever! Pentru că altfel nu se poate. Pentru că nu ai când să schimbi, drăgăleşti, hrăneşti, educi, plimbi, întreţii un bebeluş şi să şi te speli, mănânci, faci curat, pregăteşti mâncarea pentru bebi, pentru tine si restul familiei, citeşti ultimele noutăţi în materie de diversificare şi sleep training, să zâmbeşti galeş omului iubit, să ai grijă să nu arăţi ca muma pădurii când faci asta (poate anul viitor) să linişteşti bebeluşul plângăcios, să dormi, să speli vase, rufe, podele, să sterilizezi biberoane şi linguriţe, să calci.... să mai  continuu? Sună cunoscut?  

Ei bine, dacă eşti în aceeaşi siuaţie cu mine cu siguranţă ai creat nişte metode prin care să foloseşti timpul cât mai eficient posibil.




Aici sunt câteva din principiile după care mă ghidez în acele câteva jumătăţi de oră libere pe care le am zilnic:

  1. nu lăsa pe mai târziu ce poţi face acum! Chiar dacă asta înseamnă să pui în sertar furculiţele din uscătorul de vase, sau să setezi microundele pentu sterilizare, sau să sortezi hainele pentru următoarea tură de spălat, sau să faci un duş :-) Oricât de mică ar fi activitatea respectivă îţi vei mulţumi mai târziu că ai facut-o!
  2. fă mai multe lucruri în acelaşi timp, în limita posibilităţilor desigur! Un truc foarte bun e să faci mai întâi acele lucruri care durează mai mult, dar îţi cer prezenţa la început (spălat rufe, pregătit mâncare) şi în timp ce maşina de spălat merge, mâncarea fierbe pe foc, prăjitura se coace în cuptor, păpica lui bebi e în steamer, speli vasele şi întinzi rufele. 
  3. când găteşti mâncăruri ce pot fi congelate fă două sau trei porţii, şi congelează ce nu mâncaţi acum. Eu de exemplu fac întotdeauna mai mult aluat de pizza, şi când nu mai ştiu pe unde să scot mâneca petru că nu am reuşit să pregătesc nimic, dezgheţ o porţie şi am asigurat cina. De asemenea, când găteşti, poţi să găteşti pentru două sau trei zile. Mie nu-mi place să mănânc acelaşi lucru mai multe zile sau să mănânc mâncare veche şi, de obicei, fac o friptură şi o asortez cu mai multe garnituri rapide.
  4. tot la capitolul congelator, este şi metoda pregătirii unor porţii de zarzavat pentru supe/ciorbe şi congelarea lor. Metodă descrisă foarte practic aici .
  5. mâncărica lui bebe pregătită în cantităţi mai mari şi congelată în porţii individuale. Pe această temă voi reveni într-un post viitor.
  6. folosesc cutii. Am un coş drăguţ în care pur şi simplu arunc jucăriile când vine seara şi în felul ăsta am facut ordine rapid, iar mâine le am din nou la îndemână.
  7. seara las totul lună pentru că ştiu că a doua zi o iau de la capăt. Ce n-am reuşit să fac în timpul zilei termin seara: spăl vasele, îmi întreb iubitul cum a fost ziua lui, pregătesc cerealele micuţei, sterilizez sticluţa de lapte, fac duş etc.  
  8. nu refuz ajutorul când mi se oferă! La asta încă lucrez :-), uneori îmi iese şi reuşesc să  nu mă simt vinovată când îmi face altcineva treaba. De exemplu, au fost socrii în vizită, şi deşi am reuşit să servesc ceva diferit la fiecare masă, una din cine a pregătit-o soacra mea, şi de asemenea, spăla vasele cât eu o adormeam pe Ştrengară. 
  9. deleg sarcinile. De exemplu, când e soţul acasă seara, el este cel care face băiţa. 
  10. nu uita să te odihneşti! La urma urmei pentru bebe e mai important să aibă alături o mămică odihnită, veselă şi disponibilă, decât să  fie praful şters!

O admir pe mama de când mă ştiu. Mereu mă întrebam de unde are atât de multă energie şi cum reuşeşte să facă atâtea într-o zi. Acum ştiu. Mulţumesc mamă!


Voi ce metode de time management folosiţi?








Sursa pozei:   http://www.google.ro/imgres?q=baby+clock&hl=ro&sa=X&nord=1&biw=1440&bih=785&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=wGGl43gHbzRzsM:&imgrefurl=http://www.babyblogplace.com/around-the-clock-baby-showers/&docid=TZ9j20JfU6g-sM&w=300&h=300&ei=WN18TvG-JIKO4gSk07nMDg&zoom=1&iact=rc&dur=468&page=1&tbnh=157&tbnw=166&start=0&ndsp=28&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=82&ty=54


Un comentariu:

  1. Aici este completarea din partea Mariei, prietena si finuta mea care traieste in Belgia: pentru managementul timpului, am si eu cateva ponturi: butoanele "easy iron" de la masina de spalat si "defrost" de la microunde. Apoi, uscatorul de rufe: desi pana acum mi se pare ainutil, de cand a aparut Albrecht in peisaj, il apreciez enorm: prosoape, cearsafuri, tricouri si alte haine mai de casa, sunt gata imediat si nici nu mai trebuie calcate. Apoi, ca ingrijire personala, balsam de par leave (fara clatire :P) in si ulei de dus - piele catifelata fara sa mai folosesti crema de corp. Iar la bucatarie, eu fac o chestie care se numeste aici buillon: cumpar odata cate 5 kg de carcase de pui si le fierb la foc mic 2-3 ore cu ceapa, morcov, telina patrunjel etc. Apoi strecor totul, pastrez zeama si cad se raceste si devine un pic gelatinoasa o portionez su o pun la congelator. E concentratul meu de pui natural . merge la supe de pui si la orice supe creme, pt un gust bun.

    RăspundețiȘtergere